Bank van Tjip
De bank van Tjip is een voorbeeld van ruilhandel.
Er moest een nieuwe website komen voor de praktijk van mijn vrouw Wies. Ik had daar geen zin in en heb het daarom lang laten liggen. Mijn dochter Fieke had bedacht dat haar weblog (Specifieke) ook eens degelijk moest worden neergezet, maar de kennis van WordPress ontbrak nog om dat te doen. En hier komt nu Tjip in het verhaal. Via Twitter komen ze met elkaar in contact over WordPress. Op enig moment komt ter sprake dat ik meubelmaker ben en dat Tjip een grote bank wil hebben voor bij de eettafel. En daar was de deal: ik maak een bank; Tjip leert Fieke de beginselen van WordPress; Fieke maakt als leerobject de site van Wies. Het is een traditionele win, win en win oplossing. Iedereen blij!
Tjip dacht dat een bank van steigerhout helemaal het einde zou zijn. Persoonlijk ben ik geen liefhebber van dit type meubel. Ook hierin hebben we elkaar uiteindelijk gevonden: als (goedkoop) basismateriaal is gebruik gemaakt van steigerhout maar dan op mijn manier ver- en afgewerkt. Dus wat krom is moet worden rechtgemaakt: machinaal en als dat nodig is lekker met de hand. Ik heb bij dit object weer ontdekt hoe lekker het is om met de hand krullen te maken met een goed geslepen schaaf.
Om de juiste diepte van de bank te krijgen moeten de gladde steigerplanken verlijmd worden.
Met vervolgens nog een rand onder het blad om doorzakken te voorkomen.
Met veel lijmklemmen: je kunt er niet teveel van hebben. In steigerhout (vaak vurenhout) zitten vaak veel noesten. En die vallen er dus soms uit.
Maar gelukkig zijn er tegenwoordig goede lijmsoorten zodat alles onzichtbaar kan worden hersteld.
Tjip was bij oplevering blij verrast echter hij mocht van dochterlief niet op de bank zitten….. die was van haar!
Een geslaagd project met veel winst voor alle partijen.