skip to Main Content
+31-637201032 info@houtgreep.nl

De tafels van Lucas

De tafels van Lucas

Ik ben Lucas, tweedejaars leerling aan vmbo Het Element in Amersfoort. Ik volg binnen de richting Techniek het profiel Bouwen, Wonen en Interieur (BWI). In de afgelopen twee jaar opleiding heb ik ontdekt, dat ik graag teken/ontwerp en het werken met hout leuk vind. Het vak van meubelmaker spreekt mij aan, daarom heb ik Rolf benaderd voor een snuffelstage. Toen ik hem voorstelde een ‘meubel met een verhaal’, een oude salontafel, als stageproject mee te brengen, mocht ik komen. Dat was het begin van een hele leuke stage-ervaring!

Eerst kreeg ik een rondleiding door creatieve broedplaats ‘Fabriek aan de Eem’. Hier oefent Rolf zijn vak uit in zijn eigen werkplaats. Omringd door collega-ondernemers die elkaar aanvullen en versterken. Daarna bespraken we wat we konden aanpakken aan de salontafel. Die is meer dan 30 jaar oud en heeft een ‘zwaar leven’ gehad, waaronder schade door verhuizingen en kinderhandjes en –tandjes. We haalden daarom eerst sticker-, lijm- en kaarsvetresten van de bovenkant. Daarna boenden we de bovenkant met de hand met behulp van glanshersteller, zodat deze weer gaat glanzen.

 

 

 

 

 

 

Een échte opknapbeurt van de tafel vereist aanzienlijk meer tijd, geld en moeite: dan zou de laklaag eraf moeten en opnieuw aangebracht moeten worden. Dat kon nu niet. Rolf gaf tenslotte aan dat voor goed onderhoud het poetsen met bijenwas nodig is.

’s Middags stelde Rolf voor dat ik een eigen tafeltje zou maken voor naast mijn bed op mijn slaapkamer. Dat vond ik héél tof! Ik had meteen ideeën voor de vorm van het tafelblad en de –poten. Ondertussen ging hij verder met zijn eigen project. Waar nodig hielp hij mij, bijvoorbeeld bij het gebruik van de lintzaag.

Zie hier hoe de tafel zijn uiteindelijke vorm heeft gekregen.

Ik kijk terug op een leerzame en geslaagde dag en Rolf hopelijk ook. Ik vind het vak in de praktijk zeker zo leuk als ik hoopte. Op school heb ik mijn stage-ervaring getoond aan een docent tijdens mijn portfoliogesprek. In deze periode stonden de competenties ‘onderzoeken’ en ‘presenteren’ centraal. En ik heb een stagemap gemaakt met o.a. een verslag van de dag. Ook hield ik een korte-maar-krachtige presentatie voor mijn medeleerlingen. Dit verhaal vormt het sluitstuk van mijn snuffelstage. Rolf: heel hartelijk bedankt voor de leuke dag!

Back To Top