skip to Main Content
+31-637201032 info@houtgreep.nl

Stoeltjes van Loekie

Het statige herenhuis in Den Haag van de ouders van Loekie moest na het overlijden van moeder worden opgeruimd. Familie en anderen waren al langs geweest en ook mij werd gevraagd of ik nog belangstelling had voor wat oude meubelen. Er werden wat foto’s uitgewisseld en het leek interessant genoeg om weer eens af te reizen naar mijn geboorteplaats. Tijdens een eerste bezoek heb ik aangegeven welke spullen ik wel interessant vond. Naast een hele grote oude antieke kast (die ik nog wel zou restaureren als studieobject), een zwaar beschadigde ronde gepolitoerde salontafel (leuk om mijn kennis opgedaan tijdens een cursus politoeren eens in de praktijk te brengen) stonden er ook nog twee leuke fauteuils. Leuk was dan vooral het model en niet de staat waarin ze verkeerden.

De bekleding had zijn beste tijd gehad en de kleur (donkere bruine was en groene velours bekleding) was ook niet helemaal mijn ding, maar wel een erg leuk model!

Kortom: enige tijd later kon ik alles komen ophalen. Aanhanger gehuurd en op naar Den Haag. De kast had inmiddels wel de nodige hilariteit opgeleverd: er bleken namelijk hele families muizen in te hebben vertoefd en bij het verplaatsen stortte de boel vrijwel in elkaar. Toch maar ingepakt anders zonde van de grote aanhanger. Stoeltjes achterin de auto. De kast is al heel snel richting brandstapel gegaan op een paar nog mooie deuren na.

De stoeltjes waren het slachtoffer voor een erg leuke en leerzame cursus/workshop meubelstofferen bij Jeanine Raat. Beide stoeltjes zijn vooraf volledig gestript, ontdaan van de was, geschuurd en in de olie gezet.

Omdat het houtwerk deels erg poreus was vanwege de vele verwijderde spijkers en nieten heb ik zowel voor de zitting als de rugleuning nieuwe framepjes gemaakt waarop singels enzovoort weer goed te monteren waren.

Vervolgens is alles volledig ambachtelijk weer opgebouwd met o.a. jute, krijn, paardenhaar en naald en draad.

Maar na een aantal leuke dagen stonden er toch maar mooi een paar hippe stoeltjes. Nu te pronken in de praktijkkamer van mijn vrouw.

 

Back To Top