skip to Main Content
+31-637201032 info@houtgreep.nl

Bluetooth stoel

Om tegemoet te komen aan een verlangen om techniek, muziek en meubelmaken te combineren ben ik gestart met het ontwikkelen van een serie muziekmeubelen.

Meubelmaker Rolf van Olst in atelier in Fabriek aan de Eem in Amersfoort

Hoe is het zo gekomen?

Als tiener was ik al intensief bezig met het maken van versterkers, ontvangers en luidsprekers. Dus de basis is al heel vroeg gelegd. Na mijn studie Elektrotechniek aan de HTS in Leeuwarden ging de rem er echter op. Mijn beroepsmatige werkzaamheden richten zich vooral op het beheer en gebruik van computers, met in het begin ook nog beperkt ontwikkeling. Het werken met elektronica ging daarmee de ijskast in.

De laatste jaren begon het toch weer te kriebelen. Mijn lang gekoesterde wens om ooit meubelmaker te worden was inmiddels in vervulling gegaan. Heel voorzichtig was ik ook al weer wat met versterkers en luidsprekers in de weer. Een aantal maanden geleden vatte ik het plan op om compacte tafeltjes te gaan maken waarin geluidsapparatuur was verstopt. Tot ik tegen de stapel oude eetkamerstoelen aanliep die al een paar jaar mijn garage blokkeerden. Twee vliegen in één klap! En oude stoelen weg en een mooie start met het muziekmeubelproject.

De realisatie

Samen met kunstschilder Agnes heb ik een eerste selectie gemaakt uit een grote tas met lappen die door collega Odetta ter beschikking was gesteld. Het mocht allemaal best een beetje schuren en gewaagd zijn. Samen met Wies nog wat lappen uitgezocht en bij een verfwinkel met Annie Sloan kalkverf wat geschikte kleuren uitgezocht. Zie hieronder het resultaat van deze kleurenpracht!

Het uiterlijk van de geluidsstoelen mag en moet flink confronterend zijn.

Maar het moest ook allemaal wel lekker gaan klinken. Met behulp van een stapel tijdschriften over luidsprekerbouw, wat boeken en software is een eerste ontwerp ontstaan. De kast moet klein zijn, maar groot genoeg om een luidspreker met versterker te bevatten. De eerste stoel is voorzien van een kleine fullrange luidspreker in een basreflexkast. Er zit verder een kleine versterker in die draadloos (via bluetooth) wordt voorzien van muziek.

plastic frame 3d-geprint tbv streaming media technologie

Naast deze eenvoudige stoel komen er ook geavanceerdere stoelen en meubelen. De stoel die nu in ontwikkeling is krijgt WIFI aan boord en wordt bediend via een APP op je smartphone. Je kunt hiermee allerlei streamingdiensten zoals Spotify, Deezer, Qobuz, Tidal en Internet Radio gaan gebruiken.

Om alles netjes te kunnen inbouwen in de luidsprekerkasten zijn we ook aan het experimenteren met frames die geprint worden met een 3d printer. In Fabriek aan de Eem waar ik mijn atelier heb experimenteren we intensief met deze productiemethode.

Voor wie zijn ze?

Ik ben ervan overtuigd dat de stoelen en andere meubelen op veel verschillende plekken een echte blikvanger zullen zijn. Denk hierbij aan:

  • wachtruimtes
  • kledingwinkels. De geluidsinstallaties bestaan vaak uit dubieuze luidsprekertjes aan het plafond. Waarom niet een paar leuke stoelen in de huisstijlkleuren of stoffen met geluid?
  • op de kamers in boetiekhotels
  • bed and breakfast
  • aangepast in verzorgings- en verpleeghuizen. Bijvoorbeeld de stoel uit de oude boedel waaraan zoveel herinneringen zitten. Maar dan voorzien van een leuke stof en geluid. Of het klassieke nachtkastje met in een lade een luidspreker en voorzien van een leuk kleurtje en of stofje?
  • huis- of slaapkamer. Het kastje of de stoel als herinnering aan oma en opa. Maar dan wel in een nieuw jasje met goed geluid.
  • kortom eigenlijk zijn ze voor iedereen die bewust omgaat met oude waardevolle spullen. Liever hergebruiken dan weggooien!

Wat kost dat nou?

De kosten zullen vooral afhangen van het werk dat verricht moet worden om het meubelstuk te vermaken. Daarnaast hangt het ook af van de functionaliteit en kwaliteit van het geluid.

De stoel op de foto aan het begin van dit bericht, waar ik zo lekker op hang, is voor € 525,- te koop.

Voor bestellingen en nieuwe ideeën ga ik graag met jou in gesprek.

Back To Top