skip to Main Content
+31-637201032 info@houtgreep.nl

roltafel (Rollentando)

prototype Rollentando

Onlangs werd ik benaderd door Atente uitvaartondernemer Judit Meijer met de vraag of ik een houten roltafel voor doehetzelf begrafenissen kon maken.

Eerst maar eens rustig overleggen met Judit en aanhoren wat de wensen zijn.

Het is bij begrafenissen gebruikelijk om de kist met de overledene in een grote luxe auto te laten vervoeren. Judit krijgt echter ook wel verzoeken voor andere manieren van vervoer: bijvoorbeeld met de auto van de overledene. Dat is minder afstandelijk en bovendien voordeliger. Judit was al een tijdje aan het broeden op een manier om de kist waardig in de auto te kunnen vervoeren. Zie hier het idee van een roltafel in delen, die in elke auto met voldoende lengte gebruikt kan worden.

De roltafel of rollenbank moest uit drie delen bestaan en makkelijk te vervoeren zijn. En ja het moest een vriendelijke en natuurlijke uitstraling hebben. Of ik daar iets mee kon?

Uiteraard zijn er standaard industriële rollenbanken te krijgen in roestvrijstaal of kleurig blauw plastic maar dat was te kil. Ik had als voorbereiding al wel wat schetsjes gemaakt van de manier waarop de rollen zouden kunnen worden verwerkt. De rand van de hoog/laagtafel (een aangepast ziekenhuisbed, zie foto boven) in mijn werkplaats kwam wel in de buurt van de gewenste uitstraling.

We spraken af dat ik één en ander zou uitwerken en een voorstel zou maken voor een prototype.

Na een akkoord op mijn voorstel is vervolgens een prototype gemaakt van berkenmultiplex dat voorzien is van een afwerking met olie. De roltafel is uiteindelijk opgebouwd uit twee delen.

Half april hebben we vervolgens met een geleende kist een proefritje gemaakt. De kist rolde zeer comfortabel in de auto. De stoel achter de bestuurder is een goede plek gebleken voor bijvoorbeeld een familielid van de overledene.

De eerste echte “laatste” rit zal echter uitwijzen of de Rollentando, zoals de roltafel door het leven zal gaan, zal voldoen.

Back To Top