skip to Main Content
+31-637201032 info@houtgreep.nl

Tuinieren op niveau

Al jaren liep ik met het idee rond om verplaatsbare plantenbakken te maken. Openbaar siergroen in grote betonnen bakken was er al wel. Deze wordt bij ons op een hofje in Amersfoort al deels onderhouden door groene buren. Het leek me wel leuk om samen met de buren etenswaren te kweken. In de steeg achter het huis had ik inmiddels wat fruitbomen gepland om de snoepsteeg vorm te geven. Dit jaar zullen we hoop ik van de eerste kersen, peren, Japanse wijnbes en mogelijk een enkele appel kunnen genieten.

Er waren nog wat steigerbuizen over van de driepersoonshoogslaper die ik onlangs voor mijn dochter maakte. Verder lag er achter de fabriek van Fabriek aan de Eem nog een stapel oud betonplex te wachten op een andere bestemming. Omdat hergebruik van materialen hoog in het vaandel staat in de fabriek, leek dit een mooie bestemming voor de nieuwe steigertuin.

Er waren wat eisen waaraan voldaan moest worden:

  • verplaatsbaar. Zon of schaduw moet makkelijk opgezocht kunnen worden. Wielen dus. En verplaatsbaar als een kruiwagen.
  • opvang water. Het overtollige regen- of gietwater mag niet weglopen in het riool . Water en voedingsstoffen zijn kostbaar.
  • moet er leuk uitzien. Logisch! Iedereen met een paar m2 stenen om het huis moet zo’n verplaatsbare tuin willen hebben.
  • degelijk. Het moet geschikt zijn voor de openbare ruimte. We denken aan pleinen, restaurants, stadstuinen etc. En ook een beetje hufter- en kindproof.
  • toegankelijk. Ook voor liefhebbers van tuinieren die last hebben van stramme spieren of minder goed ter been zijn.
  • seriematige productie. Omdat ik ook niet van de lucht kan leven moet het product goed reproduceerbaar zijn.

Ik had overigens nog niet verteld dat ik deze steigertuinen samen met collega Roy uit de fabriek wil gaan maken. We gaan samen het prototype verder ontwikkelen. Zo tijdens een lunch kwamen er al allerlei leuke idee├źn naar boven voor slimme oplossingen in de tuin.

Voorlopig staat deze steigertuin de pronken voor mijn deur en is er al een aardbeienplant in pot toegevoegd door de overburen. Maar misschien ook binnenkort een nieuw exemplaar bij jou?

Back To Top